WERKELIJKHEID IN MINIATUURDeze toegepaste technieken zijn verdeeld in de volgende hoofdcategoriën:

Besturings electronika
Scenery

Besturings electronika

Alle rijstroom voedingen zijn gebaseerd op een LM317 techniek. Ieder baanvak heeft zijn eigen voeding dat beïnvloed wordt door de ABS (een automatisch besturingssysteem). Dit automatisch besturingssysteem werkt in principe als volgt:
Een trein kan niet eerder een baanvak inrijden of het baanvak dat daarvoor ligt moet ook vrijgegeven zijn, zodat er altijd minimaal een leeg baanvak is tussen treinen die op hetzelfde spoor rijden.

Dit automatisch besturingssysteem controleert dus of baanvakken vrij zijn of niet. In het laatste geval zal het sein in het desbetreffende baanvak op rood worden gezet en zal een naderende trein langzaam gaan rijden en stoppen bij het rode sein. Zodra het baanvak wordt vrijgegeven zal de trein langzaam optrekken en daarna zijn reis vervolgen tot het zijn bestemming bereikt of wederom een rood sein tegenkomt.

Wissel en Sein besturing

Afhankelijk van de informatie die van de baanvak beveiling komt, worden de wissels en de bijbehorende seinen aangestuurd via TLE technieken. Een wissels straat moet eerst vrijgegeven worden (op groen staan) voordat een aankomende trein gebruik kan maken van deze wissel straat.
Als de desbetreffende trein door de wisselstraat is gereden wordt via de logica gecontroleerd wat de volgende stap is voor de wisselstanden, zodat een daarop volgende trein zijn traject veilig kan vervolgen.

Digitale gedeelte

Het digitale gedeelte bestaat uit een computer netwerk op basis van UNIX (Solaris) en LINUX (Ubuntu) servers die via een TCP/IP netwerk verbonden zijn met cliënt computers die op hun beurt via RS232C interfaces voorzien van embedded microprocessor technologie de treinen en rand apparatuur met behulp van C++ programmatuur aansturen.

© 2008-2018 Jan A. Theulings
Scenery

Voor het aanleggen van het landschap hanteren we de belangrijkste regel:

De maat van alle dingen is de mens.

Dit betekent dat alles wat we ons voorstellen gerelateerd is aan de mens. Dit geldt dus ook als we een landschap gaan bouwen voor onze modelbaan. Het referentie punt hier zijn de miniatuur mensen van Preiser.


Alle driedimensionale landschapsbeelden staan op onze modelbanen in directe verhouding tot deze miniatuur figuren.

Terug naar boven
Terug naar categorie
Terug naar categorie
Terug naar boven